Lovell, Sir Alfred Charles Bernard (1913- )

Englantilainen tähtitieteilijä. Lovell valmistui 1936 tohtoriksi Bristolin yliopistosta ja osallistui sen jälkeen kosmisten säteiden tutkimukseen Manchesterissa. Toisen maailmansodan aikana Lovell oli kehittämässä tutkaa. Sodan jälkeen Lovell jatkoi Manchesterissa kosmisten säteiden ja meteorien havaintoja armeijan käytöstä poistetuilla tutkalaitteistoilla. Lokakuussa 1946 aktiivisen meteoriparven aikaan Lovell pystyi osoittamaan meteorien näkö- ja radiohavaintojen välisen yhteyden. Lovell oli Jodrell Bankin radio-observatorion perustaja ja johtaja 1951-1981. Samaan aikaan hän toimi myös Manchesterin radioastronomian professorina.

Lovell onnistui hankkimaan rahat suureen täysin suunnattavaan 76-metriseen antenniin, joka valmistui 1957. Suurista kustannuksista huolimatta teleskooppi valmistui aikataulun mukaisesti, koska yksi sen tehtävistä oli seurata neuvostoliittolaisten juuri vuodeksi 1957 suunnittelemaa Sputnik-lentoa. Teleskooppia käytettiin myöhemmin monien muidenkin satelliittien havaintojen vastaanottoon.

Lovell toimi Royal Astronomical Societyn puheenjohtajana 1969-1971 ja sai seuran kultamitalin 1981. Lovell on myös tunnettu tähtitieteen popularisoija.