Maxwell, James Clerk (1831-1879)

Skotlantilainen teoreettinen fyysikko. Maxwell julkaisi ensimmäisen tieteellisen ovaaleja käsitelleen artikkelinsa vain 14-vuotiaana. Hän opiskeli Edinburghissa ja Cambridgessä. Toimittuaan professorina Aberdeenissä 1856-1860 ja Lontoossa 1860-1865 Maxwell vetäytyi tilalleen Skotlantiin tekemään tutkimustyötään. Vuonna 1871 hänet nimitettiin Cambridgeen kokeellisen fysiikan professoriksi.

Vuonna 1857 Maxwell palkittiin artikkelistaan, jossa hän osoitti, että Saturnuksen renkaiden täytyy koostua erillisistä hiukkasista. Myöhemmin hän tutki kineettistä kaasuteoriaa ja termodynamiikkaa.

Eniten mainetta Maxwell sai vuonna 1864 ilmestyneellä julkaisullaan Dynamical Theory of the Electric Field, jossa hän esitti kauniin yhtenäisen teorian sähkömagneettisille ilmiöille. Maxwellin yhtälöt säilyvät muuttumattomina suhteellisuusteorian mukaisissa Lorentz-muunnoksissa, joten ne sopivat sellaisinaan einsteinilaiseen maailmaan. Teoriaansa Maxwell kuvasi myös teoksessaan Treatise on Electricity and Magnetism (1873).