Minnaert, Marcel Gilles Jozef (1893-1970)

Belgialaissyntyinen hollantilainen tähtitieteilijä. Minnaert opiskeli aluksi Gentissä kasvitiedettä; hänen väitöskirjansa koski valon vaikutusta kasveihin. Hän kiinnostui yhä enemmän valosta ja siirtyi 1915 Leideniin tutkimaan fysiikkaa. Ensimmäisen maailmansodan aikana Minnaert muutti Utrechtiin, Hollantiin, jossa hän alkoi tutkia Auringon spektroskopiaa. Vuonna 1925 hän sai valmiiksi spektroskopiaan liittyvän väitöskirjansa, ja hän toimi Utrechtin observatorion johtajana 1937-1963.

Vuonna 1940 Minnaert julkaisi yhdessä kahden oppilaansa (Mulders, Houtgast) kanssa laatimansa Auringon spektriatlaksen, joka esittää Auringon spektrin välillä 333-877 nm. Toisen maailmansodan aikana Minnaert oli kaksi vuotta vankilassa fasismin vastaisten mielipiteittensä vuoksi.

Minnaert on tullut tunnetuksi myös tieteen popularisoijana. Hänen tunnetuin teoksensa on kolmiosainen Die Natuurkunde van't Vrije Veld (Ulkoilman fysiikka), erityisesti sen ensimmäinen osa Licht en kleur in het landschap jonka ensimmäinen laitos ilmestyi 1937; suomeksi teos ilmestyi 1987 nimellä Maiseman valot ja värit.