Poincaré, Jules Henri (1854-1912)

Ranskalainen matemaatikko. Poincaré opiskeli 1872-1875 école Polytéchniquessa ja väitteli tohtoriksi 1879 differentiaaliyhtälöistä École Nationale Supérieure des Mines'ssä. Hänestä tuli 1881 matematiikan professori Pariisin yliopistoon, jossa hän toimi loppuikänsä. Poincarén serkku Raymond oli Ranskan presidenttinä ensimmäisen maailmansodan aikana.

Poincaré tutki lähes kaikkia matematiikan aloja. Häntä voidaan pitää myös topologian luojana. Lisäksi Poincaré tutki taivaanmekaniikkaa. Hänen 1892-1899 ilmestynyt kolmiosainen teoksensa Les Méthodes Nouvelles de la Mécanique Céleste (Taivaanmekaniikan uudet menetelmät) on alan klassikkoja.

Suomalaisiin liittyy E.T. Bellin kirjassaan Men of Mathematics kertoma anekdootti:

Kun huomattava matemaatikko oli tullut Suomesta saakka Pariisiin tapaamaan Poincaréta tieteellisissä asioissa, Poincaré ei tullut työhuoneestaan tapaamaan vierastaan, kun sisäkkö ilmoitti tämän saapumisesta, vaan jatkoi kävelyään edestakaisin - mikä oli hänen tapansa matematiikkaa ajatellessaan - keskeytymättä kolmen tunnin ajan. Koko tämän ajan ujo vieras istui hiljaa viereisessä huoneessa vain ohuen verhon erottaessa hänet mestarista. Lopulta verhot avautuivat ja Poincarén härkämäinen pää työntyi hetkeksi huoneeseen. "Vous me dérangez beaucoup" (Häiritsette minua suuresti) pää räjähti ja katosi. Vieras poistui saamatta tilaisuutta keskusteluun, mitä "hajamielinen" professori juuri halusikin.