Kääntöpiiri

Kääntöpiirit rajaavat alueen, jolla Aurinko johonkin aikaan vuodesta paistaa suoraan ylhäältä eli zeniitistä. Kääntöpiireillä tämä tapahtuu kerran vuodessa ja niiden välisellä alueella kahdesti vuodessa.

Pohjoisella pallonpuoliskolla on Kravun kääntöpiiri. Se vastaa suunnilleen leveyspiiriä 23.5 astetta. Kravun kääntöpiirillä Aurinko näkyy zeniitissä kesäpäivänseisauksen aikaan. Antiikin aikoina Aurinko oli silloin Kravun tähdistössä. Maapallon akselin prekessioliikkeen vuoksi paikka on ajan mittaan siirtynyt: nykyisin Aurinko näkyy Härän tähdistön suunnassa kesäpäivänseisauksen hetkellä.

Eteläisellä pallonpuoliskolla on Kauriin kääntöpiiri leveydellä -23.5 astetta. Siellä Aurinko kohoaa zeniittiin talvipäivänseisauksen aikaan, jolloin eteläisellä pallonpuoliskolla on keskikesä. Aurinko on silloin Jousimiehen tähdistössä.

Kääntöpiirien etäisyys päiväntasaajasta on sama kuin Maan pyörimisakselin kaltevuus eli ekliptikan kaltevuus. Se on nykyisin noin 23.5 astetta, mutta se vaihtelee hieman ajan mittaan.

Auringon leveysastetta vastaava koordinaatti deklinaatio kasvaa keväällä aina kesäpävänseisaukseen saakka, jolloin se alkaa pienentyä. Se jatkaa pienenemistä, kunnes talvipäiväseisauksen hetkellä alkaa taas kasvaa. Tästä suunnan kääntymisestä tulee nimitys kääntöpiiri.