Auringonpilkut

Auringonpilkut ovat Auringon pinnalla näkyviä ympäristöään tummempia alueita. Pilkkujen olemassaolo havaittiin jo varhain, sillä suurimmat voi nähdä jopa paljain silmin katsottaessa Aurinkoa esimerkiksi sopivan paksuisen sumun läpi. Kiinalaisissa aikakirjoissa on merkintöjä auringonpilkuista jo ajanlaskuamme edeltäneeltä ajalta. Tarkempia havaintoja on saatu 1600-luvun alusta lähtien Galilein alettua käyttää kaukoputkea tähtitieteellisiin havaintoihin.

Auringonpilkun tumma väri johtuu siitä, että pinnan lämpötila pilkun kohdalla on noin 1500 astetta alhaisempi kuin muualla.

Pilkun keskellä oleva kaikkein tummin alue on umbra. Sitä ympäröi hieman vaaleampi vyöhyke, penumbra.

Tyypillisen auringonpilkun läpimitta on noin 10000 km ja elinaika koosta riippuen muutamasta päivästä jopa kuukausiin. Mitä suurempi pilkku on, sitä luultavammin se on pitkäikäinen. Usein pilkut esiintyvät pareittain tai suuremmissa ryhmissä.

Pilkkujen määrän vaihtelua on seurattu lähes 250 vuoden ajan. Pilkkujen runsautta kuvaamaan käytetään Zürichin auringonpilkkulukua.

Auringonpilkkujen määrän vaihtelu noudattelee Auringon magneettikentän 11 vuoden jaksoja, kuten muutkin Auringon aktiivisuuden muodot.