Kepler, Johannes (1571-1630)

Saksalainen tähtitieteilijä. Kepler syntyi 27.12.1571 Weil der Stadtin kaupungissa Württembergissä, jonka aikaansa nähden korkeatasoinen koululaitos tarjosi lahjakkaalle Keplerille hyvät mahdollisuudet edetä opinnoissaan. Vuonna 1589 Kepler aloitti opinnot Tübingenin yliopistossa. Vaikka hän aikoikin pappisuralle, alkuopintoihin kuului monenlaisia aineita, mm. tähtitiedettä. Tähtitieteessä hänen opettajanaan oli Michael Mästlin, jonka vaikutuksesta Kepleristä tuli aurinkokeskisen mallin kannattaja. Teologian opinnot jäivät kesken, ehkä siksi, että Kepler ei hyväksynyt yliopiston ahdasmielistä luterilaisuutta. Vuonna 1594 Kepler sai matematiikan opettajan paikan Itävallan Grazista. Opetustyön ohella Kepler laati almanakkoja, joihin liitetyt ennusteet sattuivat osumaan niin hyvin oikeaan, että Kepler sai mainetta myös astrologina.

Grazissa Kepler julkaisi 1596 ensimmäisen tieteellisen teoksensa, Mysterium cosmographicumin, jossa hän puolusti kopernikaanista mallia ja selitti planeettojen ratojen säteet sisäkkäin asetettujen monitahokkaiden avulla. Mahdollisesti tuon kirjan ansiosta Tyko Brahe kutsui Keplerin apulaisekseen Prahaan. Tykon apulaisena Kepler toimi 1600-1601, ja Tykon kuoleman jälkeen hänestä tuli keisarillinen matemaatikko. Tykon havaintojen perusteella Mars-planeetan liikettä tutkiessaan muotoili kolme planeettaliikkeen lakiaan. Kaksi ensimmäistä ilmestyi 1609 kirjassa Astronomia Nova. Samalla hän tutki myös optiikkaa; Optica ilmestyi 1604 ja Dioptrice 1611.

Vuonna 1611 keisari Rudolf II joutui luopumaan vallasta, ja seuranneen sotatilan aikana kulkutaudit levisivät Prahaan ja surmasivat Keplerin vaimon ja pojan. Kepler muutti Linziin matemaatikoksi ja avioitui uudestaan 1613. Välillä hän kuitenkin vietti pitkiä aikoja Württembergissä, jossa hän puolusti noituudesta syytettyä äitiään. Linzin kaudella Kepler julkaisi kolmannen lakinsa vuonna 1619 teoksessa Harmonice Mundi. Keplerin laatimat planeettataulut, Tabulae Rudolphinae, vuodelta 1627 olivat vuosikymmeniä tarkimmat käytettävissä olevat paikkaennusteet.

Vuonna 1628 Kepler muutti Saganiin, jossa hän toimi Wallensteinin astrologina. Kepler kuoli Regensburgissa 15.11.1630.