Aukkosuhde

Aukkosuhde on objektiivin polttoväli jaettuna sen halkaisijalla. Aukkosuhteesta riippuu, miten valovoimainen kaukoputki on.

Jos kaukoputken objektiivin halkaisija on 100 mm ja polttoväli 500 mm, saadaan aukkosuhteeksi 5. Tämä asia ilmoitetaan lyhyemmin merkinnällä f/5. Jos 100 mm:n objektiivin polttoväli on 1500 mm, on aukkosuhde (tai monesti lyhyemmin sanottuna vain aukko) f/15. Samalla tavalla ilmoitetaan myös kameroiden linssien aukkosuhteet. Valovoimaisen kameraobjektiivin aukkosuhde on lähellä ykköstä. Linssikaukoputkien tyypilliset aukkosuhteet ovat luokkaa f/10 - f/20. Peilikaukoputkilla aukkosuhde voi olla paljon pienempi.

Lyhytpolttovälinen kaukoputki antaa suuren ja kirkkaan kuvakentän. Sellainen soveltuu hyvin valokuvaukseen. Mitä pienempi kaukoputken aukkosuhde on, eli mitä lyhyempi on polttoväli tai mitä suurempi on objektiivin koko, sitä nopeammin polttotasoon asetettu filmi valottuu.

Visuaalihavainnoissa eli katseltaessa kaukoputken lävitse aukkosuhteella ei ole merkitystä. Jos kohdetta katsotaan kahdella eri kaukoputkella, joiden objektiivit ovat samankokoiset ja jos molemmissa käytetään samaa suurennusta, kohde näyttää yhtä kirkkaalta, vaikka kaukoputkien aukkosuhteet olisivatkin erilaiset.