Kefeus Cepheus (Cephei) Cep

Cepheus eli Kefeus on pohjoistaivaan tähdistö, joka sijaitsee Kassiopeian, Joutsenen ja Pienen karhun välissä. Kirkkaimmat tähdet muodostavat kohtalaisen helposti tunnistettavan kiilamaisen viisikulmion, joka muistuttaa hieman kirkon tornia. Linnunrata kulkee Kefeuksen eteläosien kautta. Kefeus on Suomesta katsottuna sirkumpolaarinen, mutta parhaiten se näkyy syysöisin, jolloin se kohoaa zeniittiin.

Kefeus oli Etiopian kuningas, jonka puoliso Kassiopeia ja tytär Andromeda sijaitsevat myös taivaalla Kefeuksen vieressä. Näihin tähdistöihin liittyvä taru on kerrottu Andromedan yhteydessä.

Tähtiä

Kefeuksen alueella on useita muuttuvia tähtiä. Niistä tunnetuin on delta Cep, joka on klassisten kefeidien mallikappale. Kefeidit ovat sykkiviä muuttujia, jättiläistähtiä, joiden koko ja kirkkaus vaihtelevat jaksollisesti. Sykkiminen on hyvin säännöllistä, ja jakson pituuden ja tähden todellisen kirkkauden välillä on selvä riippuvuus. Siksi kefeidit ovat tärkeitä apuvälineitä etäisyyksiä mitattaessa.

Itse delta Cephein kirkkaus vaihtelee välillä 3.7-4.6 magnitudia, ja jakson pituus on 5.36634 vuorokautta. Lähes magnitudin suuruinen vaihtelu on helppo havaita paljain silmin vertaamalla tähteä sen lähinaapureihin.

mu Cep eli Granaattitähti (Garnet Star) on hyvin punainen tähti. Se on puolisäännöllinen muuttuja, jonka kirkkaus vaihtelee välillä 3.6-5.1 magnitudia.

Tähtijoukkoja

Noin asteen verran etelään tähdestä 2 UMi sijaitsee NGC188, joka on hyvin vanha avoin joukko. Sen iäksi on joskus arvioitu jopa yli 10 miljardia vuotta, mutta uudemmat arviot ovat 5 miljardin vuoden paikkeilla.

Sumuja

Heti mu Cephein eteläpuolella on emissiosumu IC1396, jonka läpimitta on noin kaksi astetta. Sumun alueella on myös nuorten tähtien joukko, joka mahdollisesti saa sumun loistamaan. Sumua vasten erottuu tummia lonkeroita ja pyöreitä globuleita, jotka ovat pimeän aineen tihentymiä.