Tähtitaivas, tähtiaika 22 tuntia

Etelätaivaan tähdistöjä ovat Sisilisko, Pegasus ja Vesimies sekä vaatimaton Pienen hevosen tähdistö. Lännessä ovat Joutsen, Lyyra ja Herkules, idässä Kassiopeia ja Perseus. Härkä on noussut koillisesta. Kefeus on zeniitin ympärillä.

Linnunrata kulkee taivaan poikki itäkoillisesta lounaaseen Ajomiehen, Perseuksen, Kassiopeian, Kefeuksen, Joutsenen ja Kotkan kautta.

Tähtiä

Aivan Etelä-Suomen etelähorisontissa näkyvät Etelän kalan pohjoisosat. Sen kirkkain tähti Fomalhaut nousee muutaman kaariminuutin korkeudelle, kun tähtiaika on noin 23 tuntia.

Kaksoistähtiä

Enif (epsilon Peg) on kolminkertainen tähti. Pääkomponentin magnitudi on 2.4 ja himmeämpien 7.8 ja 11. Niiden etäisyydet päätähdestä ovat 138" ja 82".

Muuttuvia tähtiä

delta Cep on tunnettu muuttuja Kefeuksen tähdistössä. Tämä tähti on antanut nimensä kefeideille. Ne ovat lyhytjaksoisia sykkiviä muuttujia, joiden valon vaihtelujakson ja kirkkauden välillä vallitsee yksinkertainen yhteys. Näitä tähtiä voidaan käyttää mm. galaksien etäisyyksien määrittämiseen. delta Cephein> jakso tunnetaan tarkasti: se on 5.36634 vuorokautta. Kirkkaus vaihtelee välillä 3.5-4.3 magnitudia. Vaihtelua voi hyvin seurata paljain silminkin. delta Cephei on myös kaksoistähti, jonka himmeämmän komponentin magnitudi on 7.5. Sen voi erottaa kahdeksi tähdeksi jo kiikarilla, mutta paljon helpommin se käy pienen kaukoputken avulla.

mu Cep eli Granaattitähti on myös Kefeuksen tähdistössä sijaitseva muuttuva tähti. Nimi viittaa sen selvästi punaiseen väriin. Tähti on punainen jättiläinen, jonka kirkkaus vaihtelee välillä 3.4-5.1 magnitudia, ja vaihtelun jakso on noin 730 vuorokautta.

Tähtijoukkoja

M2 on pallomainen tähtijoukko Vesimiehen tähdistössä. Joukko näkyy jo kiikarilla, mutta isolla putkella se on vaikuttava näky. Tähdet ovat voimakkaasti keskittyneet, ja yksittäisiä tähtiä voi erottaa vain harvemmilta reuna-alueilta. Joukon todellinen halkaisija on 130 valovuotta ja etäisyys 35 000 valovuotta.

M15 on Pegasuksen tähdistön pallomainen joukko. Se löytyy taivaalta jo kiikarilla, mutta vasta yli 20-senttisellä kaukoputkella yksittäiset tähdet alkavat erottua.

M39 on avoin tähtijoukko Joutsenen tähdistössä. Joukko on varsin laaja-alainen ja näkyy kiikarilla. Sen etäisyys on 900 valovuotta.

M52 on avoin joukko Kassiopeian tähdistössä. Joukkoon kuuluu ainakin 120 tähteä. Se näkyy kiikarilla, mutta paremmin kaukoputkella.