Tähtitaivas, tähtiaika 6 tuntia

Etelässä on helposti tunnistettava Orionin tähdistö. Sen pohjoispuolella ovat Härkä ja Ajomies. Kirahvi on edelleen zeniitissä. Orionin eteläpuolella hyvin matalalla on Jänis. Idempänä näkyvistä tähdistöistä selvimpiä ovat Kaksoset ja Leijona. Lännessä ovat Kassiopeia ja Perseus. Iso karhu on itäkoillisessa. Lyyra on lähes alimmillaan pohjoisessa. Sen kirkkaan päätähden, Vegan, saattaa kuitenkin vielä löytää taivaalta. Etelähorisontissa on Ison koiran tähdistö, josta erityisesti erottuu taivaan kirkkain tähti Sirius.

Linnunrata kulkee etelästä pohjoisluoteeseen Ison koiran, Kaksosten, Ajomiehen, Perseuksen, Kassiopeian ja Joutsenen kautta.

Kaksoistähtiä

Sirius eli alpha CMa on taivaan kirkkain tähti; sen magnitudi on -1.46. Kevättalven iltoina matalalla loistava Sirius herättää huomiota vilkkuessaan eri väreissä. Siriuksella on seuralaisena valkea kääpiö, jonka magnitudi on 8.5 ja kiertoaika 50 vuotta. Lyhimmillään vuonna 1993 välimatka oli 2,5" ja suurimmillaankin vain 11". Siriuksen kirkkauden vuoksi seuralaisen erottamiseen tarvitaan ainakin 15/:cm:n kaukoputki. Seuralaisen löysivät aikansa kuuluisin kaukoputkien valmistaja Alvan Clark ja hänen poikansa Alvan Graham Clark 31.1.1862 testatessaan valmistamaansa 18.5-tuumaista objektiivilinssiä.

Muuttuvia tähtiä

beta Aur (Menkalinan) on Algol-tyyppinen pimennysmuuttuja. Sen jakso on noin 94 tuntia ja kirkkauden vaihteluväli 1.9-2.0 magnitudia.

Betelgeuze eli alpha Ori on punainen jättiläistähti. Se on myös puolisäännöllinen muuttuva tähti, jonka kirkkaus vaihtelee 0.4 ja 1.3 magnitudin välillä 5.8 vuoden jaksoissa. Betelgeuze lienee noin 50000 kertaa kirkkaampi ja halkaisijaltaan lähes 1000 kertaa suurempi kuin Aurinko.

Tähtijoukkoja

M35 Kaksosten eta-tähden lähellä on yksi taivaan kauneimmista avoimista joukoista, joka hyvissä olosuhteissa näkyy paljain silminkin. Joukko näkyy vaivatta kiikarilla, mutta vasta kaukoputki paljastaa miksi M35 kuuluu avointen tähtijoukkojen aateliin. Joukkoon kuuluu noin 120 tähteä, ja sen etäisyys lienee noin 2700 valovuotta.

Ajomiehen tähdistössä on tyylikäs kolmen avoimen tähtijoukon jono. Joukot, M36, M37 ja M38, näkyvät jotenkuten kiikarilla, mutta kaukoputki on paras väline niiden tutkailuun.

M41 on avoin tähtijoukko Ison Koiran tähdistössä Siriuksen alapuolella. Joukkoon kuuluu 150 tähteä ja se näkyy mukavasti pienelläkin kaukoputkella.

Sumuja

Messier'n luettelon ensimmäinen kohde M1 eli Rapusumu Härän zeta-tähden luoteispuolella on laajeneva supernovan jäännös. Tarkat havainnot ovat osoittaneet sumun läpimitan laajenevan noin 0.4" vuodessa. Koska läpimitta on noin 6/arcmin, laajenemisen on täytynyt alkaa noin 900 vuotta sitten. Kiinalaisiin ja japanilaisiin aikakirjoihin onkin jäänyt tietoja vuonna 1054 havaitusta tähden räjähtämisestä. Sumu näkyy jo 10 cm:n kaukoputkella himmeänä sumutäplänä, mutta vasta suuremmat ja enemmän valoa keräävät putket paljastavat siitä yksityiskohtia. Sumun alkuperäinen englanninkielinen nimi Crab tarkoittaa rapua (erityisesti taskurapua), joten usein käytetty nimitys Äyriäissumu on virheellinen.

Orionin sumu M42 näkyy paljain silminkin, mutta on erittäin komea kohde kiikarilla tai kaukoputkella. Se on emissiosumu eli HII-alue, jota valaisee sen keskellä oleva kuumien tähtien ryhmä, Trapetsi. Trapetsin neljä tähteä muodostavat epäsäännöllisen suorakaiteen ja näkyvät jo 5/:cm:n kaukoputkella. Orionin sumu on yksi harvoista syvän taivaan kohteista, joka näkyy hyvin jo pienilläkin harrastajakaukoputkilla. Isoilla kaukoputkilla se on vaikuttava näky. Kaukoputkella havaitessa näkyvät kuitenkin ainoastaan sumun kirkkaimmat osat. Valokuvista näkyy, että sumu peittää varsin laajan alan taivaalla. Orionin sumua kannattaa tarkkailla kaikessa rauhassa, sillä se on todella katselun arvoinen kohde.

M43 o n hieman M42:n pohjoispuolella, ja se on itse asiassa osa samaa sumua. Orionin sumusta sen erottaa kapea tumma vyöhyke.

Kuuluisa Hevosenpääsumu on pimeä sumu, joka sijaitsee Orionin zeta-tähden lähellä. Se on vaikeasti havaittavissa ja vaatii ainakin 20 cm:n kaukoputken.